Hellsing

Dnes si opět dáme na večeři nějakou recenzi, dámy a pánové, a opět to nebude recenze na nějaké zbrusu nové dílo – leč nebojte, recenze na nedávno skončivší letní anime tu budou velmi brzy. Nedávno mě požádal jeden kamarád z ČSFD, zda by též mohl přispět k nám do webového mlýna nějakým článkem jako externista, a tak si říkám – proč projednou nezveřejnit článek od někoho „zvenku”? Budiž tohle tedy recenzí našeho externisty Hem.ma, budiž mu tedy tato čest. Příjemné počtení přeji – a předávám mu slovo, respektive pomyslné pisatelské pero.

– Hromino

alucardbground1

Co je to Hellsing? To se vám pokusím nastínit ve stručném obsahu, ale jelikož jde o poměrně známé anime, myslím, že většina z vás bude vědět, oč jde. Jenom zmíním, že seriál Hellsing je zpracován na motivy stejnojmenné mangy od Kouta Hirana. Jelikož manga byla vydávána až do roku 2008, tak je každému jasné, že seriál ve své době době vzniku (rok 2001) nemohl pokrýt celý děj předlohy, proto pokrývá jen její část, a to v celkem třinácti dílech.

V seriálu se ponoříme do temné atmosféry Velké Británie, kde se v nedávné době začali objevovat díky biomechanickému čipu umělí upíři. Snahu vystopovat původ výroby upírů a zastavení šíření upírů zajišťuje organizace Hellsing, které velí lady Integra Hellsing. Otec lady Integře svěřil “tajnou“ zbraň – Alucarda, který je sám upírem, a díky němu má tato organizace relativní převahu v tomto nerovném boji. Hlavní roli ještě hraje pomocnice Alucarda, bývalá policistka Victoria Seras, kterou Alucard kdysi zachránil. Jak tahle válka nakonec dopadne?

Příjemný rozjezd

Na začátku nás autoři musí zasvětit do světa a děje, co se vlastně děje. Tvůrci dobře vybarví, co je úkolem organizace Hellsing, představí hlavní postavy a tak dále. Postupně se z malých pod-soupeřů dostáváme k lepším a lepším, až se dostaneme k naprosté špičce; to se mi líbí. Rozjezdu jsou věnovány přesně čtyři díly, kde se seznámíme se slabšími soupeři a jedním knězem, který už poté nehraje moc velkou roli. Od pátého dílu začínají souboje s již tužšími soupeři, ovšem je to stále takový předkrm před hlavním chodem, ze kterého vám má puknout břicho, jelikož zde naleznete už jen čistou akci s výjimkou jednoho flashbacku. Také ten považuji za zajímavý, neboť se v něm dozvíme, jak vůbec přišla hlava organizace Hellsing na své místo. V posledních dílech už vidíme jen epický souboj mezi dvěma mistry. Vývoj děje je podle mě konzistentní – tedy na jedničku.

Nejen stylová hlavní postava

Ze začátku bych asi udělal výčet negativ. Do mínusů seriálu podle mě určitě patří postava kozaté, bývalé policistky Victorie Seras a její dva medicinbaly. Tato postava se podle mě nehodí do seriálu, kde se vše točí okolo krve, neboť její neustálá snaha zapřít sama sebe jako upíra mi přišla zkrátka otravná (ha, kdyby aspoň vypadala trochu přitažlivě!). Jednoduše mi tam permanentně vadila. Za další mínus by se pro leckoho dal považovat děj. Je dobré předeslat těm, kdo se na seriál teprve chystají, aby od děje nečekali bůhvíco. Nedostanete žádnou zapeklitě složitou, zamotanou zápletku, ani nic podobného; tu Hellsing k působivosti tolik nepotřebuje. Funguje zkrátka jako kvalitní akční seriál i bez ní. Výčet mínusů bych zakončil endingem, který je oproti ostatním skladbám z OST i openingu strašně vlažný, nudný a nevýrazný.

Mezi pozitiva bych zase zařadil pravý opak Victorie, jímž je postava Alucarda. Co si budeme nalhávat, vy nikdy nebudete ani z poloviny tak cool, jako je Alucard. Už jen proto, že když budete po městě chodit s jeho ohozem, tak vás lidé budou mít za blázna, i kdybyste měli jít do tanečních. Této postavě nemám co vytknout, líbí se mi jak jeho oblek, tak jeho stylové vystupování.

A dál už jen stručně. Hudba v seriálu je ušitá snad na míru k seriálu, k atmosféře seriálu pěkně pasuje, ale ne každému se asi bude líbit. Hlavní záporák Inkognito. Opening. Atmosféra. Souboje. Zápasy mezi nejlepšími upíry a celkovými armádami se mi taky hodně líbily. Nemám toho na poli anime nějak moc nakoukáno, ale přesto nemohu říci, že by to bylo nějak odfláknuté.

hellsing_ultimate_parts_1_4_review_screenshot-7

Verdikt

Jako celek seriál šlape jako nepromazané hodinky, které občas zaskřípou. Hlavně ze začátku, kde spousta věcí jakoby pokulhává, ovšem postupně nám tvůrci zobrazují postavy, děj i stylové akční scény v celé své kráse. Podobně vyzdvihnout je třeba i souboje a hudbu, které postupně gradují na větší a vyšší úroveň.

7/10

 

Odkazy: aniDB | MAL | ANN

4 thoughts on “Hellsing

  1. Zdravíčko :-) Pouze bych dodal dvě věci. První bude nezajímavá a druhá, jak už to bývá, naprosti tomu extrémně úžasná.

    1) První pokus o zanimování hellsing mangy se probudil 11.10.2001. Skončilo to, jak už bylo řečeno, po 13 dílech 17.01.2002. 3 měsíce krve.
    DRUHÝ pokus o zanimování, který se povedl – věru – o dost lépe, hlavně finální díly a konečně i Seras Victoria, začal 10.02.2006 a skončil o 6 let později, 26.12.2012. Byl to krásný Vánoční dárek. Tento počin čítá na 10 téměř hodinových nabušených dílů, které doporučuji o dost více, než původní seriál z roku 2001. Co víc, Alucard tam bude mít i namále ;)

    2) Pro někoho známý tým lidí TeamFourStar, který se zabývá zábavným nadabováním (s ÚŽASNOU úspěšností) Dragon Ballu Z, se rozhodl udělat i Hellsinga. A musím říci, že se to povedlo na 130%.
    Kvalita, jakou toto dílo oplývá, se nezapře jen tak s ničím. Být to oficiálně vydané zábavné anime, přiřadím mu 12 z 10 hvězdiček. Vtipy, narážky, scény, střihy, všechno je přímo DOKONALÉ. Doporučuji navštívit jejich stránky: http://teamfourstar.com/
    Hellsinga (k dnešnímu datu pouze 3 díly) pak najdete: http://teamfourstar.com/shows/hellsing-ultimate-abridged/hellsing-ultimate-abridged/

    Doporučuji si před tím však shlédnout všech 13 dílů z roku 2001.

    ~ hawk

    • Samozřejmě znám deseti dílnou verzi Hellsingu z roku 2006, ale zase oproti tobě si myslím, že je nudná a to hned ze tří prostých důvodů. 1. Horší hudba, jednoduše člověk ze soubojů neměl takový zážitek. No, ono to je o dost horší, když vymizí původní hudba, která dle mého stála opravdu za to a převyšovala kde co. 2. Děj je o několik stupňů, dá se říci, stupidnější a odfláknutý stejně jako manga, kterou mám doma (anglicky). Nacisté se mi prostě k tomu nehodili a to, že Victoria je pak víc cool, už to podle mě nezachrání. Navíc ostatní postavy nacistické se mi také moc nelíbili za zmínku podle mě stála jen Rip Van Winkle. 3. Alucard mi ani náhodou nepřipadá tak cool jako v původním seriálu. Samozřejmě, to jest jen můj názor a takový dodatek k tomuto dodatku :).

      PS: Hellsing Ultimate Abridged najdeš i na csfd, pokud by tě to zajímalo, už je to tam nějakou dobu.

      • Děkuji za info :) Netušil jsem. Potěšilo, jdu to hned autorům napsat :-) Ale mrzí mě, že tam je Hellsing (jejich sekundární dílo) a není tam DBZ Abridged (jejich primární dílo čítající už mnoho a mnoho episod :-) )

        Každý na to máme vlastní názor. Pro mě Hellsing první skončil zklamáním hlavně kvůli poslednímu démonovi (tomu fialovému). Bylo to takové divné. A také „nevyužití“ potenciálu toho kněze v 2001.
        Na hudbu si bohužel už nepamatuji, je však pravda, že v Hellsingu 2006 si mě asi nezískala, protože si nevybavím -nic-. Opening z 2001 si pamatuji až věru dobře.

        Dám tam nácky bylo taky trochu divné, souhlas. Ale mělo to dost silných míst. Rip Van Winkle si moc nepamatuji, skončila někde na té lodi mám pocit. Mně se nejvíc líbila Schrödingerka :)
        A Walter :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *