Výhled do podzimní sezóny 2013

Ano, máme tu polovinu října. Ve školách se učí na plné obrátky, učitelé se už neohlíží na studentskou nevoli učiti se zaviněnou prázdninami a studenti se opět dostávají do onoho víru nově nabytých poznatků, stresu z písemek a mnohdy nervydrásajícího drcení se nejen k maturitě. Ústředním tématem tohoto článku však nebude škola, nýbrž podzimní sezóna anime. Ta letní nedávno skončila; u drtivé většiny anime z letní sezóny jsme již k dnešnímu dni mohli vidět všechny jejich epizody, ovšem na odvysílání svých závěrečných episod si ještě pár kousků počká.

Co to tedy znamená pro náš web? Inu, nemálo to znamená. Skoro by se dalo říci žně, ovšem vzhledem ke školním a pracovním povinnostem naší redakce by možná bylo lepší volit zdrženlivější slova. Chystáme nejen plnohodnotné recenze letních titulů (jedna už je venku), nýbrž i celkové dojmy z letní sezóny, kde stručně sepíšeme názory – lidově řečeno – „ode všech na všechno”, vypíchneme ta nejlibovější anime a od některých se Vás naopak pomocí pečlivě nakydaného slovního hnoje pokusíme odradit. K tomu všemu dojde brzy, tak se těšte, ovšem… jak brzy? Nechtějte po mně vědět konkrétní datum. :)

Nyní je však příhodná doba k mrknutí se na to, čím se nás rozhodla japonská animační studia potěšit tento podzim. Co nás zaujalo, co si určitě nenecháme ujít a který titul si naopak milerádi odpustíme? Kde vidíme naději a kde naopak pod stříbrným ubrouskem jen pečlivě naservírované hůvno? Přečtěte si níže.

29637-aniplex_gets_samurai_flamenco

Jak to vidí Hromino?

Podzimní sezóna pro mě již tradičně představuje sezónu, kde nemám problém vybrat si nějaké anime, které by mě zaujalo, a také to bývá sezóna, ze které pochází často počiny, které bych označil za nejzajímavější a nejkvalitnější anime roku.

První část mého tvrzení je i v případě této podzimní sezóny rozhodně platná. Napočítal jsem celkem deset anime, která mě zaujala, což je při porovnání s ostatními sezónami tohoto roku (přelom minulé zimy: 4, jaro: 5, léto: 8) nejvíce. Přirozeně očekávám, že mě nemalý počet z nich zklame, ale přesto si myslím, že půjde v závěru o sezónu těch nejpovedenějších kousků roku.

Pokud nepočítáme pokračování již známých seriálů (druhý Kuroko, druhý Magi), u nichž už tak zhruba vím, co očekávat, tak mě nejvíce asi zaujal Coppelion. Trocha katastrofického žánru a dystopie může být podle mě poutavou kombinací zvlášť tehdy, pokud dané anime dělají prakticky stejní lidé jako seriál K z minulého roku (režisér, studio, hlavní animátor, skladatel hudby…), ovšem s jednou podstatnou změnou, a to na pozici hlavního scenáristy. A jelikož scénář představoval tu nejzásadnější slabinu v jinak skvěle audiovizuálně zpracovaném K, mám ke Coppelionu asi největší očekávání z celé podzimní sezóny. Ty jsou sice smíchány s nemalými obavami (jsou-li hlavními hrdinkami středoškolačky, nezavání mi to zrovna dvakrát dobře), ovšem jména tvůrců ve mně zkrátka kojí naději na dobré anime.

U známých jmen tvůrců ještě zůstaneme, neb o druhou příčku mých nejočekávanějších kousků se dělí Kill la Kill a Samurai Flamenco. To první mají na starost tvůrci dobře známé mechárny Gurren-Lagannu, to druhé zase režisér skvělého Baccano! a Durarara!!. V obou případech se ovšem dosti obávám nenaplněných očekávání, neboť jejich náměty mi připadají velmi primitivní, a pochybuji, že budou stačit k vynikajícnosti celého anime. Je sice pravda, že se konkrétně v případě Gurren-Lagannu podařilo uspět i s docela průměrným námětem, ale nevím, zda se tvůrcům dvakrát za sebou takto příjemně překvapit. Budu v to ale přesto doufat.

Na třetí místo v žebříčku očekávání bych zařadil anime Pupa. Hororový žánr jsem na poli anime už dlouho nekoštoval, neboť jen opravdu máloco označené štítkem „horor” mě dokáže uspokojit, a tak tomuto žánru zkusím dát po delší době šanci, když zpracování jeho zástupce má mít v rukou Studio Deen.

A dále je to vesměs už v jedné lajně. Kyoukai no Kanata a Nagi no Asukara beru jako takovou plus mínus jistotu na alespoň přiměřenou kvalitu od studií Kyoto Animation a P.A. Works, Gingitsune by mohla být fajn oddychovkou z prostředí japonské mytologie, ale trochu mě děsí název studia a grafický návrh hlavní postavy, a Log Horizon si dávám jako desáté anime čistě z potěchy mé masochistické maličkosti, neboť mě fascinovala originalita sálající z jeho obsahu a naprosto nemožná zaměnitelnost s jakýmkoli anime z minulého roku. Nuže, posuďte sami: The story begins when 30,000 Japanese gamers are trapped in the fantasy online game world Elder Tale. What was once a sword-and-sorcery world is now the real world. Dechberoucí námět, že?

maxresdefault4

Jak to vidí Son Goku ssj4?

Při pohledu na kalendář se sériemi Q3-2013 mi lehce běhá mráz po zádech. Ale postupně:

V co věřím a na co se těším:

Kill la Kill – z traileru to vypadá na další Tengen toppa Gurren-Lagann. Což by mohlo znamenat jen pozitiva. Povíme si o pár episod později, zda se i příběh povedl.

Hajime no Ippo Rising – neznám Ippa, který by se mi nelíbil. Původní série byla úžasná. Speciály též. New Challenger mi putoval ještě dlouho v žilách a máme zde pokračování! Nejúspěšnějšího boxerského anime všech dob! Ach!

Kuroko no Basuke SS – první série se mi velmi líbila. Mýtický neviditelný hráč se vrací v plné síle a tentokrát si možná dá i kafe. :-) Těším se na další pokračování tohoto sportovního skvostu (někdy lehce přehnaném, pravda, ale stejně… co není? :))

Magi Second Season – první sezóna byla takové poznávání. Věřím, že druhá bude nabitá akcí a magií všeho typu.

Pupa – pevně věřím, že to bude dobré. Malá holka, která se změní v monstrum? Ochraňovatelský bratr? Kdoví! Každopádně se na to VELMI těším. Že by zas nějaký ten horor? Nebo to bude moe příšera…?

Co mě upoutalo:

Coppelion – po nukleární válce se záchrany světa ujmou 3 dívky. Jak jinak. Třeba to však nebude tak zlé. :-)

Kyoukai no Kanata – manipulace s krví? Ne, že by to tu už párkrát nebylo a párkrát neztroskotalo, tak jsem zvědav na další pokus. :-)

Nagi no Asakura – zajímavý příběh, ale spíš to bude pro dívky.

Strike the Blood – příběh o nejsilnějším upírovi a hunterovi, který se ho snaží sejmout (hádám, že ve středoškolských lavicích), nezní zas tak marně.

Log Horizon – alias Sword Art Online? :-) Jsem VELMI zvědav, jak se toto vyvine a zda to skončí alespoň tak povedeně jako první půlka, nebo tak „povedeně” jako SAO půlka druhá.

Daiya no Ace – baseball. :-) Tohle se Japončíkům prostě daří. Miluji baseball v Haruhi i Samurai Champloo, zbožňuji One Outs a Cross Game. Doufejme, že se to kvalitou alespoň půjde dát srovnat.

Yozakura Quartet ~Hana no Uta~ – super čtyřka nadpřirozených teenagerů. No máme tu čtenáře myšlenek, super silnou dívku a vyvolávače. A normálního člověka. Ale… třeba to bude skvělé? :)

Gingitsune – anime každodenního života. Vždy je nějaké takové potřeba, tak vyzkouším toto. Bude to taký slabší Natsume. :)

Kikou Shoujo wa Kizutsukanai – vím, že to asi bude blbost, ale i tak mě zajímá pár dílů. Prakticky ani nevím, o čem to je.

Aoki Hagane no Arpeggio ~ Ars Nova ~ – globální oteplování, super zbraně, námořní bitvy? Najss.

Non Non Biyori – další anime každodenního života, tentokrát spíše láká animací, prozatím ničím jiným.

Koroshiya-san: The Hired Gun – zábavné anime. No to jsem zvědav, jak se to podaří. Z poslední doby vzpomínám tak na Danshi Koukousei no Nichijou, které bylo a stále je nedoceněný POKLAD. :-)

Co mě děsí:

Diabolik Lovers – viděl jsem první díl a už jsem to odhodil. Reverse harém. Hloupá holka, rádoby super týpci, nebezpečí na každém kroku a nevypadá to, že by se to lepšilo dalšími díly (co jsem tak četl).

Outbreak Company – hrdina, který se může pyšnit obsáhlou vědomostí o MOE. Ach.

Sekai de Ichiban Tsuyoku Naritai! – v lehkém překladu „Chci být nejsilnější na světě!”, a proto se dám na pro wrestling, aby si mě úchylové mohli fotit v různých pozicích v polo průhledných oblečcích. Wtf?

Meganebu! – no to si dělají srandu. Napřed byl K-ON!. MOE^2. Poté dali K-ON!! – MOE^3. Pak si řekli: „vyměníme holky za kluky a dáme je do úzkých plavek v bazénu!” – MOE^4 pro holky (asi???) a… a… teď tu máme klub, který má SUPER MOE^5 klučiny, kteří se zabývají úžasnými aspekty brýlí? „Máš kontaktní čočky? Chudáku!” To si dělaj srandu…

Pokémon XY – opravdu? Pokémon? Koukl jsem ze zvědavostí na první episodu a byla tam OPĚT bitva mezi Ashem a Brockem. Akorát bez Pikachu. Vždyť Pikachu je maskot pokémonů. Nebo ne? Už jsem to pár let neviděl…

Co mi něco říká, ale přejdu to:

Infinite Stratos 2 – u prvního dílu jsem vydržel 3 episody. Tato harémovka, kdy hlavní hrdina netuší, že ho balí celý svět, vytáčí mé vnitřnosti do neuvěřitelných otáček.

Freezing Vibration – tak jak u IS, Freezing jsem odhodil po 2 (!) episodách, kdy to začalo být tak trapné, až to nešlo… žádný další komentář.

Little Busters! ~Refrain~ – věřím, že vizuální novela mohla být dobrá, avšak první série se prostě nevyvedla. Agresivní dabing, idiotické scény. Tipuji, že to bude stejné i zde. Vyvraťte mi to někdo.

Phi Brain: Kami no Puzzle 3rd Season – 3. sezóna? Opravdu? OPRAVDU? :-D Proč…? Vždyť je to tak stupidní!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *